Waar kun je terecht om bij te ‘tanken’ met je elektrische auto? In vier jaar tijd is het aantal openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s ruim verdrievoudigd tot 40.000 stuks. Maar een elektrische rondrit door Nederland blijft een puzzeltocht, vooral buiten de Randstad.

Het lukt inmiddels in heel Nederland om op te laden. Zelfs op Vlieland kan de elektrische rijder terecht; er is één openbaar oplaadpunt, blijkt uit cijfers van Oplaadpalen.nl. Afgelopen zomer ging zelfs de laatste laadpaalloze gemeente in Nederland overstag. De gemeente Onderbanken heeft een laadpunt aangelegd in Schinveld. ,,En we hebben als gemeente ook meteen een paar elektrische auto’s aangeschaft voor erbij’’, meldt de woordvoerster.   

Laden in de Randstad is geen probleem. Daar schieten de laadpalen als paddenstoelen uit de grond. Amsterdam: 3839 stuks, Rotterdam 2436, Den Haag 2081 en Utrecht telt 2081 laadpalen. In de dunbevolkte randen van het land moet de elektrische rijder goed zoeken en plannen als de accu leegt dreigt te raken. Op provinciaal niveau blijven met name Groningen, Zeeland, en Drenthe achter met minder dan 600 laadpalen per provincie. Ter vergelijking: Alleen Breda heeft al 544 openbare laadpalen. 

Ambities

Die ruim 40 duizend laadlocaties door heel Nederland lijken heel wat, maar het is nog lang niet genoeg voor de ambities van de regering Rutte. In 2020 moet 10 procent van het aantal verkochte auto’s volledig elektrisch zijn. En in 2030 moeten er 3 miljoen volledig elektrische auto’s rijden. 

Er rijden nu ruim 132 duizend auto’s (deels) op elektriciteit, blijkt uit cijfers van de RDW. In dat cijfer zitten zowel de plug-in hybrides (auto’s op benzine met een ook een elektrische motor en accu) als de volledig elektrische auto’s. Er rijden momenteel 34.000 volledig elektrische auto’s, op een totaal van bijna 10 miljoen auto’s. Voor het klimaat akkoord is dat nog verre van genoeg, maar daar komt massaal verandering in. 

Wij van de LightMotion merken een enorme toename in de aanvraag van ons product, zo hebben wij onlangs super projecten in Den Haag en Breda afgerond. De kracht van ons product ligt in het feit dat wij openbare verlichting combineren met EV laden, dat scheelt enorm aan kostbare ruimte in ons geliefd kikkerlandje.

Bent u geïnteresseerd in ons product? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers via onderstaande knoppen.